Всеки ден една жена умира, а 43 жени са диагностицирани

...
  Всеки ден една жена умира, а 43 жени са диагностицирани
Коментари Харесай

Експерти: И момчетата трябва да бъдат включени в програмата за ваксинация срещу HPV

 

 

Всеки ден една жена умира, а 43 дами са диагностицирани с рак на маточната шийка у нас. Степента на разпространяване на високорисковата зараза с човешки папиломен вирус може да доближи до 15% при дамите и до 20% при мъжете, правещи секс с мъже.

Това стана ясно по време на полемиката „ България е на трето място по заболяемост от рак на маточната шийка (HPV) и на четвърто по смъртност в Европа “, проведена от „ Портал на пациента “.

„ Ваксина имаме, стратегия имаме, само че тя не се извършва, а смъртността от рак на маточната шийка се усилва “, сподели проф. Радка Аргирова, ръководител на Националния експертен ръб по вирусология към Българския лекарски съюз и ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология. Тя беше безапелационна, че би трябвало да се държи сметка на тези, които приказват против имунизациите, а разноските в опазването на здравето, когато става дума за профилактика, да бъдат възприемани като инвестиция.

Проф. Аргирова добави, че противопоказанията за имунизацията са единствено потвърдени алергии против съставките ѝ и профилактиката постоянно е доста по-евтина от лекуването.

Доц. Йорданка Узунова, шеф на клиника „ Педиатрия “ в болница „ Лозенец “, съобщи, че в програмата за имунизация против човешки папилома вирус би трябвало да бъдат включени момчета и девойки на възраст 9-18 години, а освен девойките от 9 до 12 годишна възраст, както е в този момент. Това мнение на Българската педиатрична асоциация е изпратено и до Министерството на здравеопазването.

По думите на доцент Узунова в бъдещата национална стратегия би трябвало да се заложи реализиране на имунизационен обсег над 90 на 100 измежду девойките и 50 на 100 измежду момчетата до 2030 година.

„ Ако момчетата не се имунизират, остават като контейнер на вируса. Четвърти етап на рак на маточната шийка много мъчно се поддава на лекуване и постоянно е с съдбовен край. Само 3% от родителите проумяват, че би трябвало да имунизират децата си против човешки папиломен вирус, с цел да не се заразят с него по време на житейския им път,  а вирусът може да докара до рак на маточна шийка, на вагина, на вулва, на пенис, на анус, на глава – шия, даже на бял дроб “, сподели доцент Антоанета Томова, шеф на поделение по здравна онкология и онкологични болести в гастроентерологията в Комплексен онкологичен център – Пловдив.

Според доцент Михаил Околийски от офиса на СЗО в България, страната ни още веднъж изостава спрямо другите страни, в които имунизацията е налична. По думите му в Румъния против човешки папилома вирус към този момент са имунизирани над 100 хиляди девойки.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР